Sa va zic ce spune Wikipedia despre tortul Medovik. “Medovik este o prajitura in straturi, populara in tarile ex-sovietice. Ingredientele caracteristice sunt mierea, smantana acra sau laptele condensat. Este un desert cunoscut pentru durata sa lunga de preparare. Consta din straturi de pandispan si umplutura de crema si este deseori acoperit cu nuci sau firimituri din blatul ramas. (…) Tortul a fost creat in secolul al 19-lea in Imperiul Rus de catre un tanar bucatar care voia s-o impresioneze pe imparateasa Elizabeth Alexeievna, sotia lui Alexander I. Imparateasa Elizabeth detesta mierea si orice preparat cu acest ingredient o scotea din minti. Intr-o zi, un tanar nou patiser din bucatarie Imperiului, care nu stia de preferintele imparatesei, a pregatit o prajitura noua, cu miere si smantana acra, groasa. In mod surprinzator si nestiind ca prajitura contine miere, imparateasa s-a indragostit imediat de acest desert. (…)”
Dupa cum puteti observa, tortul meu nu are foarte multe straturi, insa blaturile au un gust delicios de miere. Crema de smantana acra nu este excesiv de dulce, pentru a contrabalansa dulceata blatului. Si, pentru ca nu am avut firimituri de blat, am imbracat tortul in firimituri de biscuiti. Ops, cat p-aci sa uit. Da, evident, ca nu putea fi chiar atat de simplu. Pentru a-i da o nota speciala acestui tort, am folosit si cateva prune uscate inmuiate biiine de tot in vin ars. Hmm, ma gandesc daca in varianta pentru copii, ar merge sa insiropez prunele in suc de portocale?! Vedem, incercam.
[…] apoi am descoperit branza cu mucegai mancata alaturi de fructe si nuci. Acest tort porneste de la Tortul Medovik. Blaturile sunt cele clasice, cu miere, crema este pe baza de smantana fermentata infuzata cu […]
[…] un Medovik. Recunosc ca imi plac tare mult blaturile acestea subtiri, cu miere. Crema de smantana este […]